Welkom bij de Welpenhoeve! klik hier voor meer informatie over verzending en afhalen.

  • Vragen? Bel ons op 06 22 06 47 75 of stuur een berichtje via Whatsapp

Uit recent onderzoek van de Welpenhoeve blijkt dat eigenaren gezondheid het belangrijkste onderwerp vinden om meer over te weten. De vacht zegt veel over de gezondheid van je dier. Zorg daarom dat je hond of kat lekker in zijn vel zit!

De vacht zegt veel over de gezondheid van je dier, en een goede voeding speelt bij het krijgen of houden van een gezonde huid en vacht een belangrijke rol. Haar bestaat voor een groot deel uit het eiwit keratine. Eiwitten zijn daarom erg belangrijk voor de vachtkwaliteit. 

Levensduur

Haren hebben een bepaalde levensduur, waarna ze uitvallen. Voor de uitgevallen haar komt dan een nieuwe in de plaats. Door het gematigde klimaat in Nederland hebben sommige dieren geen duidelijke ruiperioden meer, maar verharen ze het hele jaar door. Dit geldt zeker voor dieren die in huis leven en niet met duidelijke temperatuursveranderingen te maken hebben.

Wist je dit?

Het haar van honden en katten groeit maximaal in de zomer en minimaal in de winter.

Problemen met huid en vacht

Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Heel vaak is er sprake van parasieten zoals vlooien, maar er kan ook sprake zijn van een onderliggende aandoening of langdurige stress.

Voedselovergevoeligheid

Problemen met huid en vacht kunnen ook het gevolg zijn van een voedselallergie. Als er sprake is van een voedselovergevoeligheid, kunnen we onderscheid maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie. Dat verschil leggen we je hier graag uit:

  • Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, ook wel allergenen genoemd. Bij de activering van het immuunsysteem komt histamine vrij, een stof die de verschijnselen van een allergie veroorzaakt, zoals jeuk.
  • Een voedselintolerantie geeft hetzelfde ziektebeeld als een voedselallergie. Een bekend voorbeeld van een voedselintolerantie is een voedselvergiftiging doordat een dier voedsel heeft gegeten dat niet van een goede kwaliteit is, bedorven is of bepaalde voedingsbestanddelen bevatte als chocolade, ui of pepers. Een ander voorbeeld is het drinken van melk.

Wist je dit?

Een voedselovergevoeligheid kan ook ontstaan door abnormaal of afwijkend eetgedrag zoals te veel eten, te vetrijk eten of het eten van oneetbare voorwerpen.

Eiwitten

De allergenen die bij hond en kat een reactie van het immuunsysteem en daarmee een voedselallergie veroorzaken, zijn vrijwel altijd dierlijke eiwitten of eiwitten in granen. Bij dierlijke eiwitten kun je denken aan eiwitten van kip, lam, vis of rund. Een dier dat allergisch is voor kippeneiwit, hoeft dat niet te zijn voor het eiwit van een andere diersoort.

Gluten

Naast dierlijke eiwitten kunnen dieren ook gevoelig reageren op bepaalde eiwitten oftewel gluten in granen. Alle graanproducten bevatten gluten, bijvoorbeeld rijst, mais, gerst, tarwe, haver en rogge. Er zijn twee soorten gluten. De gluten die voor allergische klachten kunnen zorgen zitten wel in tarwe, maar bijvoorbeeld niet in mais of rijst.

Gluten die allergische klachten kunnen geven zitten wel in tarwe, maar niet in mais of rijst.

Vacht en voeding

Een goede voeding is belangrijk voor een gezonde huid en vacht. Prins heeft voedingen die speciaal geschikt zijn voor volwassen dieren met een langharige vacht. Hoogwaardige ingrediënten als zalm, lijnzaadolie en zalmolie zorgen voor een goede vachtconditie en de toevoeging  van omega 3-vetzuren draagt bij aan een verbeterde conditie van de gevoelige huid en een glanzende vacht.is een graanvrije voeding voor honden voor een gezonde huid en glanzende vacht.

Zalm voeding

Veel Prins-voedingen, zoals de Protection-voedingen voor honden en katten, bevatten zalmolie. Zalmolie is rijk aan omega 3-vetzuren en ondersteunt een gezonde en glanzende vacht.

Achterhaal de oorzaak!

Zowel huid- en vachtproblemen als maagdarmproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Is er sprake van jeuk? Sluit dan eerst parasitaire oorzaken uit. Vlooien en mijten zijn namelijk in veel gevallen de oorzaak van huid- en vachtproblemen. Als er geen parasieten in het spel zijn, komen de leefomgeving en het dieet van het dier in beeld. Het is dan belangrijk om goed in kaart te brengen welke voeding het dier precies krijgt, inclusief bijvoeding als snoepjes, snacks en/of tafelresten. Aan de hand hiervan is te bepalen welke voedingsmiddelen het dier nog niet eerder heeft gegeten en kan een passend hypoallergeen dieet worden geadviseerd.

Een hypoallergeen dieet

Een hypoallergeen dieet, ook wel eliminatiedieet genoemd, bevat bij voorkeur een eiwitbron waarmee het dier nog niet eerder in aanraking is geweest. Eiwitbronnen die je hiervoor kunt inzetten zijn bijvoorbeeld lam, eend, struisvogel of hert. Als koolhydraatbron gebruikt men dan vaak rijst, aardappel of mais, voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze niet snel een overgevoeligheidsreactie geven.

Minimaal zes weken…

Voor een goede diagnose is het belangrijk de hypoallergene voeding minimaal zes weken te geven. De herstelperiode van huid en vacht is lang en het kan dan ook zes tot tien weken duren eer de klachten aanzienlijk zijn verminderd. Na zes weken moet wel de jeuk al minder worden.

Eén hapje van iets anders kan het effect van een hypoallergene voeding teniet doen!

…en niets anders!

Het is verder erg belangrijk dat het dier gedurende deze zes weken uitsluitend de hypoallergene voeding krijgt. Er mogen absoluut geen snacks en tussendoortjes worden gegeven, omdat één hapje daarvan het effect van de hypoallergene voeding teniet kan doen en weer voor klachten kan zorgen. Het is belangrijk dat je dier ook buitenshuis geen ander eten vindt. Dat kan betekenen dat een hond aangelijnd moet worden uitgelaten en dat een kat gedurende deze periode binnen moet blijven.

Meerdere maaltijden

Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding verder bij voorkeur over meerdere kleine maaltijden per dag. Het verdeeld over de dag aanbieden van voedingsstoffen zorgt er namelijk voor dat voedingsovergevoeligheidsreacties minder snel worden getriggerd.

Voorkom mee-eten

Voorkom dat het dier van de voeding van andere huisdieren kan mee-eten. Kan dit niet, dan is het aan te raden ook de andere huisdieren dieetvoeding te geven.

Belangrijk

Blijft je dier ondanks het aanpassen van de voeding verharen, of twijfel je aan de oorzaak van de huid- of vachtproblemen? Dan adviseren wij altijd een dierenarts te raadplegen om een medische oorzaak uit te kunnen sluiten.

Een heel verhaal…

Dit is een heel verhaal over huid en vacht en we kunnen je voorstellen dat je nog vragen hebt, of graag een specifiek voedingsadvies op maat voor jouw hond of kat wilt. Dat kan! U kunt ons altijd bellen of een mail naar ons sturen

Hondenvoer online bestellen? Het complete assortiment bestelt u eenvoudig, snel en veilig bij De Welpenhoeve.nl. Bij de Welpenhoeve vindt u overzichtelijk al het voer voor uw honden zodat u snel uw bestelling kunt plaatsen. Nooit meer sjouwen met zware zakken voer, maar alles eenvoudig bij u thuisbezorgd. Ontdek nu de onze collectie en bestel het favoriete voer voor uw hond direct online.

Alle producten van vindt u hieronder

Een greep uit ons assortiment van ons hondenvoer

Veelverkochte producten van hondenvoer op de-welpenhoeve.nl